ПРОЈЕКАТ ЗА ПРОЈЕКТОМ...Сандра Божић

Разговор с поводом

Сандра Божић, директорка панчевачког „Грејања“

ЕХ, КАД БИ СВЕ ЗАВИСИЛО САМО ОД НАС!

• Од идуће грејне сезоне имаћемо енергетски најефикасније грејање у Србији • За три године топлана на биогас, нова дистрибутивна мрежа, подигнута енергетска ефикасност, уградња калориметара,  и онда – плаћање по потрошњи!

ЈОШ три недеље па ће пролеће. Чека нас, додуше још и Баба Марта, али с обзиром на то какав је био јануар, издржаћемо и њу. Да ли ће јој се више радовати продавци дрва или они који дрва морају да купују, то ћемо већ видети, али није ни сваког марта јануар, па макар о томе и онима које он греје и ЕПС бринуо. Овог пута ћемо о  13.000 оних које у Панчеву греје  „Грејање“,   јавно-комунално предузеће које, што се наплате својих потраживања тиче, и даље не само да не разликује јануар од марта, него ни јануар од августа! Али није то само специфичност Панчева, тако нешто још није успело ниједном, „грејању“, или како се већ зову они који греју, у целој Србији. Мада су неки рокови о томе постојали, али има нешто јаче од рокова. То је живот и стање на терену.

     Али има нешто и по чему је панчевачко „Грејање“ прво у Србији: по испоштованом року за склапање уговора са својим потрошачима. Јесте да ту нема неке разлике између оних који су уговор потписали и оних који су га непотписаног бацили у корпу за отпатке, али то је већ нека друга прича.

    О свему томе, и још о нечему, причамо са Сандром Божић, директорком панчевачког ЈКП „Грејање“. Са њом није проблем причати, проблем је гледати је у очи (види слику), али успели смо некако да причу доведемо до краја, пре свега захваљујући томе што она има шта да каже и то што има да каже не оставља никакве дилеме да ствари не стоје тако како она каже да стоје. Мало компликовано, али је тако.

   Пођимо редом.

   Овогодишња грејна сезона за оне који се греју на гас, не само да је озваничена уговорном обавезом, ма шта она значила, него је, захваљујући на време извршеној реконструкцији топлана (замењена четири горионика и урађене нопходна дотеривања), издржала и овогодишњи јануар, када су се температуре спуштале далеко испод нуле, па је било неопходно и двадестчетворочасовно загревање котлова, како би топла вода без прекида пролазила кроз радијаторе у приватним становима и пословним просторијама 13.000 корисника даљинског грејања.

   -Наш посао је да бринемо о нашим корисницима, а мој задатак као директора „Грејања“ је да сви сегменти у систему буду на висини задатка и да у сваком тренутку имају одговор на сваку врсту изазова. Показали смо да смо новом организацијом и тимским радом успели да реализујемо све оно што смо планирали, али и да адекватно одговоримо на  све оно што није је природа испланирала, онако како то само она уме  – каже наша саговорница, са пуно папира испред себе, да би на наш упитни поглед на такво стање само одмахнула руком. Јасно нам је било све.

    Али не да нам ђаво мира па питамо како све то постиже.  –Радом и само радом, не само за време радног времена и не само радним данима – објашњава директорка, додајући да је то саставно део њеног опредељења да буде део тима који ће рашити и оне проблеме који су требали бити давно решени. – Не кајем се што сам се прихватила овог посла, јер ми је задововољство наших потрошача, онај циљ за који сам се определила, а кад се ја за нешто определим онда ће то тако и бити, пре или касније, пре, ако зависи само од мене, али неке ствари, ипак, не зависе само од мене.

   Од наше саговорнице сазнајемо које су то ствари. Неке од њих су и вишегодишњи проблеми са JП Србијагасом, који, ето, од 1. априла (тешко је веровати у апри-ли-ли) најављује поскупљење гаса, а да не говоримо о дистрибутивној мрежи која  је, са ондашњом технологијом, још из прошлог века, и да се због ниског притиска у њој то одражава и на квалитет грајања, па самим тим и на потрошњу гаса, ону непотребну, нажалост, али за коју, и ако непотребну, треба обезбедити потребна средства.

    -На Србијагас не можемо утицати, али оно што се нас тиче, ми ћемо ове године наставити са реконструкцијом наше топловодне мреже, а  извршићемо и реконструкцију котлова, неке ћемо и заменити, тако да ћемо, без сумње, након тог посла, нову грејну сезону започети као једна од најмодернијих и енергетски нејефикаснијих топлана у Србији , што је само део циља који сам себи зацртала прихватајући се овог одговорног посла – напомиње директорка Божић.

УНИЈА ЖЕНА

Сандра Божић је чланица ГрО СНС Панчева, а председница је Уније жена Панчева и Уније жена Јужнобанатског округа, те странке.

-Да би жена била политички активна, она мора бити и економски независна, а њихово бројно учешће и активности и у једној и другој унији показује да смо на добром путу да остваримо оно што нам је циљ. Све је више жена на функцијама и у Панчеву и у Јужнобанатском округу. У Панчеву су на челу оба јавна предузећа жене, ја сам на челу ЈКП, у Граском већу, од седам чланова, три су жене, у Општинском већу Алибунара више од половине чланова су жене, градоначелница Вршца је жена, па и на челу Јужнобанатског округа је, такође, жена… Али није ту крај, има ту још простора, и зато радимо „пуном паром“ – каже председница Уније жене Панчева и Уније жена ЈБО Сандра Божић.

    А сад и о „другими деловима“ тог циља. То су пројекти. Један је, што за наше прилике баш и није честа појава, упркос сумњама, завршен у тачно предвиђеном року, а други ускоро започиње. О трећем се размишља…

    Последњег дана прошле године завршен је ИПА пројекат, којим ће се, чим прође зима и засија сунце, становници Котежа 2 имати топлу санитарну воду, а захваљујући сунчевој енергији и постављеним соларима које ће је као тако загрејану, сунцем а не гасом,  слати у станове корисника. Ем, јефтиније, ем, чистије, ем – први у Србији. –Не само у Србији, први у југоисточној Европи – исправља нас директорка.

Шта рећи, свака част, нема шта. Има ту, међутим, још посла, повратити разочаране потрошаче, повратити уложени новац, са поверењем ће сигурно ићи лакше. –Успели смо, иако су многи били скептични, поновила је директорка више пута. Нисмо је питали који су ти, али важно је да она зна, а препознаће се и они, нема сумње.

   Ми идемо даље. Пројекат бр. 2.

   За увод цитирамо директорку: -Директор је добар уколико иза себе оставља оно што је видљиво и трајно – каже Божићева.

   Шта то још намерава да остави.

   Изградња топлане на биомасу. О томе смо причали и са градоначелником Панчева(види стр. 3), али да чујемо и директоркину причу о том, за грађане Панчева, изузетно значајном пројекту.

   -У току је израда пројекта, а цео посао очекујемо да буде завршен за три године. Шта значи цео посао? Изградња топлане, изградња дистрибутивне мреже, подизање нивоа енергетске ефикасности најпроблематичнијих зграда, а на крају и уградња калориметара како би, поред свих других, посебно еколошких ефеката и уштеде енергије, ту уштеду осетили сами потрошачи. То, међутим, неће зависити само од наше жеље. Ту ће део одговорности морати да преузму и сами станари, али оно по чему ће Панчево, опет, бити изузетак у Србији,  то је да ће грађани сносити само део трошкова увођења калориметара, док ће други део финасирати „Грејање“, тако да је то још једна повољност с наше стране као би цео посао био реализован у планираном року од три године – објашњава директорка  Божић поступак реализације овог пројекта, подсећајући да је реч о јавно-приватном партнерству и да се само чека ко ће, након спроведеног тендера,  бити тај приватни партнер.

С. Батало